Terug naar nieuwsbrief
 
 
 
Samenwerken in de combi, maar hoe?
 
 
  Het is een flinke klus om alle werkzaamheden in een combi-gebied als één geheel aan te sturen en efficiënt uit te voeren. Mijnaansluiting.nl ging met netbeheerders en infra-aannemers in gesprek over de samenwerking. VodafoneZiggo presenteerde haar visie in de vergadering van het Algemeen Bestuur.

Visie van VodafoneZiggo op combi-samenwerking

VodafoneZiggo wil in combi blijven aanleggen… Maar dan op een andere manier
Het dagelijks Bestuur van Mijnaansluiting.nl heeft een aantal ‘smaakmakersessies’ georganiseerd waarin door vertegenwoordigers uit de keten is besproken hoe en tot op welk niveau ketenpartners, die gezamenlijk aansluitingen voor onze klanten realiseren, willen samenwerken. Gesproken is over hoe ketenpartners aankijken tegen het verbeteren van de gezamenlijke combiprestatie voor de klant, het verbeteren van de samenwerking in en efficiency en effectiviteit van de keten, het verlagen van de kosten in de keten, het creëren van flexibiliteit en wendbaarheid.

Uit de gesprekken zijn een aantal thema’s t.a.v. toekomstige ketensamenwerking gedestilleerd. Het betreft: kernwaarden, de omgang met de klant, de opbouw van het werkproces, de besturing en de toewijzing van taken en verantwoordelijkheden. Alle partijen onderschrijven de grondgedachte om de handelingen voor alle disciplines in één keer uit te voeren en hiermee de klant centraal te stellen en de overlast te minimaliseren. Belangrijk is dat we oog moeten hebben voor de verschillen in uitgangssituatie, karakter en dynamiek in de gebieden en de afzonderlijke ketenpartners.

VodafoneZiggo heeft bij de smaakmakersessies aangegeven een andere vorm van samenwerking met de combi te willen... Dus wel in combi maar dan anders.
Ja, we willen gecombineerd blijven aanleggen, omdat we de overtuiging hebben dat het de meest efficiënte en daardoor goedkoopste uitvoeringsmethode is om onze klanten te bedienen. Tevens kunnen we door het samenwerken overlast voor de klanten en wegbeheerders minimaliseren. VodafoneZiggo is een landelijk werkende netbeheerder en wil mogelijkheden/kansen om vraagstukken, zoals uniformiteit, besturing, onderzoek naar bodemkwaliteit, standaardisatie contracteren etc., dan ook landelijk aan te pakken en niet in alle regio’s dezelfde discussie hoeven te voeren.

Het grote aantal deelnemers in de vele overleggen en besturing, alsmede de verschillen in uitgangssituatie, karakter en dynamiek in de gebieden en de afzonderlijke ketenpartners (DNA) maken het combilandschap erg lastig en we zien dat combi nog steeds niet het effect sorteert dat we willen. Kwalitatief, voorspelbaar, maakbaarheid, tijdig en kosteneffectief. De vraag is of het huidige combi-collectiviteitsprincipe wel levensvatbaar is naar de toekomst en of er aan alternatieven gewerkt moet gaan worden.

In de smaakmakersessie zijn er ideeën geopperd en we zien kansen. Maar de weg ernaartoe? VodafoneZiggo wil een eenvoudig en effectief aansturing- en besturingsmodel en doet daarom in de combi een stap terug. We geven ruimte.

Wat gaat VodafoneZiggo anders doen?
  • Conformeren ons aan en accepteren de collectieve verandersnelheid en collectief eindresultaat van de combi
  • Niet meer deelnemen in regionale besturing
  • Wel deelnemen op landelijk strategisch niveau
  • Investeren in duurzame verbeteringen
  • Maximaal inzetten en sturen op efficiënte en daarmee goedkope aanleg
 
 
   
 
  Wat gaat VodafoneZiggo wel, maar anders, doen
  • Geeft bij intake op bouwplanniveau tijdig aan of ze aansluit bij het aanlegproces
  • Stelt per project een bouwplanprojectie ter beschikking [HL+AL] aan combi-aannemer
    • Daardoor eliminatie huisaansluitmappen
    • Deelname DSP voor sturen op & borging van de efficiëntie in de keten
  • We gaan de combi-aannemers rechtstreeks betalen
  • We gaan onze combi-aannemers vooruitbetalen
  • Splitst proces civiele aanleg versus inbedrijfstelling
  • VodafoneZiggo staat garant voor '0 %' productieverstoring
    • 100% opvolging van de combi werk- & procesafspraken
    • In Time & First Time Right aanleveren/ beschikbaarstelling van de projectinformatie
    • Richt een faalbeveiligingsproces in
  • We betalen voor produkten van een combi-organisatie
  • We betalen voor producten van de combi-aannemer
  • Changing the Business : VodafoneZiggo wil ook bij participatie investeren in duurzame verbeteringen, maar een verbetervoorstel wordt voorzien met een business case en tijdslijnen wanneer concrete effecten zichtbaar zijn [A4].
  • Contractvorming: Bij aanbestedingen wil VodafoneZiggo input aanleveren voor de aanbestedingsleidraad: kwaliteit, productenlijst incl. prijsstelling voor combi-aannemer en combi-organisatie
  • Reconstructies. Nog nader uit te werken. Bijvoorbeeld projectbased met vooraf afgestemde verdeelsleutel
  • VodafoneZiggo wil op strategisch niveau aangesloten blijven bij de landelijke combi samenwerking
 
 
   
 
  Onze wens voor een nieuwe combi-samenwerking betekent een verschuiving van een zienswijze en gaat gevolgen hebben voor de bestaande samenwerking en de manier waarop we nu zijn georganiseerd. Maar dat hoeft niet erg te zijn als we ons gemeenschappelijke doel op de juiste manier bereiken >> Een tevreden klant.

In de Algemene Bestuursvergadering van 11 maart 2019 is de wens voor de nieuwe samenwerking ook gedeeld, besproken en voorgesteld om in combi gebied Structin & Noned een proof of concept uit te voeren en bij verlenging of aanbesteding voor te sorteren en voor te bereiden op het nieuwe model.

In de komende periode zullen de verschillen de combi-organisaties benaderd worden en wordt ingegaan op de visie van VodafoneZiggo en hoe we deze tot stand willen brengen.

Meer weten over de visie van VodafoneZiggo? Neem dan contact op met Peter Tolman.

Lees ook het bericht over de rol van Mijnaansluiting.nl
 
 
  Terug naar nieuwsbrief  
 
 
 
 
Informatie
 
Mijnaansluiting.nl
Netbeheerders per regio
Nieuws aanleveren
Klantenservice
 
Contact
 
 
 
 
 
Informatie
 
Mijnaansluiting.nl
Netbeheerders per regio
Nieuws aanleveren
 
Klantenservice
 
Contact